Paardrijden

Manege Den Toom is een echte allround manege en biedt voor ieder wat wils. Vele takken van de paardensport worden beoefend: dressuur, springen, mennen, voltige en carrousel rijden. Door de unieke ligging in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug zijn er bovendien volop mogelijkheden om recreatieve buitenritten te maken. Binnen enkele minuten bevindt u zich in de bossen van Doorn en omgeving.

De manege beschikt over een breed scala aan paarden en pony's (tot en met Z-niveau). Goed opgeleide instructeurs staan garant voor deskundige paardrijlessen. Ook als beginnend ruiter of amazone kunt u hier terecht.

Manege Den Toom is de thuisbasis van de Doornse Rij- en Jachtvereniging Arrêche. De vereniging organiseert vele activiteiten op en rond de manege, zoals wedstrijden, buitenritten, clinics en rally's.

Ruiterpaspoort

Wat is het ruiterpaspoort?

Het woord zegt het eigenlijk al: Een ruiterpaspoort is een paspoort voor iedere ruiter die rijdt bij een FNRS manege. Het is bedoeld om informatie over de ruiter zelf en het niveau van de ruiter in op te nemen. Met het ruiterpaspoort kan je deelnemen aan lessen op het gebied van: dressuur, springen, western, buitenrijden, mennen, landelijke carrouselwedstrijden, enz. Deze lessen kun je op verschillende niveaus volgen en het ruiterpaspoort helpt je om je vooruitgang bij te houden.

Bij het ruiterpaspoort zit ook een ongevallen verzekering en er zijn speciale kortingen die u alleen met een ruiterpaspoort krijgt! Ook ontvangt u het kwartaalblad ‘Paard en Co’. Nog een voordeel van het ruiterpaspoort is dat niet alleen u, maar ook anderen weten op welk niveau u rijdt. Zo kunt u dus ook op vakantie of na een verhuizing gemakkelijk bij een andere FNRS manege terecht. Met het ruiterpaspoort bent u ook lid van de KNHS. Net zoals iedere voetballer lid is van de KNVB, zo is nu ook iedere ruiter lid van de paardensportbond.

Wat is Diplomarijden?

2Diplomarijden is speciaal door de FNRS ontwikkeld om ook ruiters zonder eigen paard of pony proeven te laten rijden. Er zijn al proeven ontwikkeld die landelijk gebruikt worden (B, L, M etc.), maar deze proeven sluiten niet goed aan bij het rijden op een manegepaard.

Bij het FNRS diploma rijden, de zogenaamde F-proefjes, wordt niet zozeer gekeken naar de combinatie van ruiter en paard, maar veel meer naar de behendigheid van de ruiter. Bij of vóór sommige proeven moet eerst een theorie-examen (10 multiple choice vragen) afgelegd worden. Wanneer je de theorie, de proeven en allerlei andere informatie graag zelf wilt hebben, dan kan je het leerboek "FNRS verantwoord paardrijden" aanschaffen. Het is tijdens wedstrijden bij het wedstrijdsecretariaat te verkrijgen.

Promotiepunten

Een promotiepunt kan verdiend worden wanneer je de proef goed genoeg gereden hebt. De laatste 10 onderdelen van een proef zijn altijd hetzelfde en gaan over de ruiter zelf, de rest van de onderdelen zijn rij-opdrachten. De jury krijgt een protocol met alle onderdelen van je proef. Op dit protocol worden de punten en opmerkingen geschreven. De juryleden zijn speciaal opgeleid.

Wanneer je als ruiter goed hebt gereden, verdien je een promotiepunt. Elke promotiepunt komt in je ruiterpaspoort te staan en bij een bepaald aantal promotiepunten (en soms ook na een theorie-examen) kan je een diploma krijgen. Na het halen van het laatste diploma kan je doorgaan met wedstrijd rijden via de landelijke wedstrijden van de KNHS. Voor de F-proeven geldt dat er na de F12 gestart mag worden in de L1 en na het behalen van het C4-diploma geldt dat je verder mag gaan met de B1 springen.

Meer informatie is te vinden op de site over het Ruiterpaspoort.